0

DI TESTAR AKUPUNKTUR: ”PLACEBO ELLER INTE – JAG GÅR TILLBAKA FÖR FLER NÅLAR”

Publicerad i Dagens Industri: 23 januari 2021

AVSLAPPNANDE AKUPUNKTUR OCH EN KOPPNING SOM KÄNDES SOM ATT BLI BITEN AV EN SCHÄFER – DI:S MEDARBETARE JOHAN NYLANDER BOR I HONGKONG DÄR BEHANDLING MED TRADITIONELL KINESISK MEDICIN ÄR VANLIGT.

Erica Yee-ki Chan, legitimerad allmänpraktiker i traditionell kinesisk medicin, ber mig att slå mig ner i en stol på hennes klinik och frågar mig om mitt allmänna hälsotillstånd. Jag säger att det varit mycket jobb, allmän oro för viruset och den politiska situationen i Hongkong och extra press på familjen i och med att vår son måste studera på dator hemifrån när skolorna stängts. Hon nickar förstående.

0

Akupunktur gav dem lilla Lova

Kurera 14 oktober, 2020

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fem månader gammal.

Carolina Mena beskriver sig själv som ”inte så knusslig” och det stämmer väl med hennes raka sätt att berätta sin historia. Detta hade kunnat vara en väldigt sorglig och svår berättelse om ofrivillig barnlöshet, missfall, hormonbehandlingar och misslyckade IVF-försök, men Carolina berättar sakligt hur det gick till. Att hon idag sitter med dottern Lova på armen hjälper förstås, men det känns ändå inte som om att resan till att bli förälder har varit svår, även om paret fått gå igenom mer än de flesta. 

Carolina och Emil träffades på en fest och blev ihop. De flyttade ihop, förlovade sig, köpte hus och gifte sig. Sedan vill de ta nästa steg och skaffa barn – men då blev det tvärstopp och trots IVF-behandlingar så blev det ingen bebis.

– Det är klart att det var jobbigt när det aldrig tog sig, trots att vi gjorde tre IVF-försök via landstinget och sedan ytterligare fler via privatklinik. Det som var mest jobbigt var att befinna sig i den här bubblan. Att göra IVF är ett projekt och det kändes som att jag bara väntade på att livet skulle börja, på något sätt. Jag kände liksom inget, var aldrig riktigt glad och aldrig riktigt ledsen, berättar Carolina. 

När de tre landstingsförsöken var förbrukade funderade de på om de skulle fortsätta via privatklinik, överväga adoption eller helt enkelt finna sig i att det inte skulle bli några barn. 

– Det hade kunnat gå av sig själv för de hittade inga fel på någon av oss. Det bara är så ibland, det funkar bara inte, säger hon. 

Fler försök
Men så valde de att göra fler försök på privatklinik. De två första misslyckades och humöret sjönk. De började fundera på om det varit rätt beslut att gå till just den kliniken och de tappade hoppet lite. Ungefär samtidigt fick Emil kontakt med en akupunktör som erbjöd sig att försöka hjälpa Carolina med behandlingar under hormonbehandlingen och äggplockningen. De bestämde sig för att ändå prova en tredje gång – nu med akupunkturbehandling för Carolina under hela hormonstimuleringen: Och hon märkte i kroppen att något var på gång. 

– Jag såg att den mörka randen som man får på magen plötsligt blev mörkare och det beror på hormoner, så något hände då det var tydligt, säger Carolina.

De befruktade två ägg på kliniken som sattes tillbaka i livmodern. 

– Så fick jag en blödning i vecka åtta och då trodde jag, än en gång, att det var kört. Jag hade ju fått missfall flera gånger innan så jag var väl något beredd, även om det alltid är jobbigt. Men samtidigt hade jag hela tiden ett starkt illamående och det gick inte över. När vi kom in på ett akut ultraljud så visade det sig att det fanns ett hjärtljud. Antagligen var det en kvar därinne, säger hon och ler. 

Förutom själva akupunkturbehandlingen så tyckte också Carolina att det var skönt att gå till någon som inte var inbegripen i vården och som kunde bidra med en ny infallsvinkel på deras barnlöshet. För det hon saknade allra mest vid alla kontakter med vården var att verkligen bli sedd. 

– Det kändes lite som en löpande band – princip. En gång träffade vi den läkare som gjorde vår vårdplan, men sedan var det bara sjuksköterskor. De kan inte svara på allt som en läkare kan och därför blev det lite konstiga möten där vi hade frågor som de inte kunde svara på för att det inte fanns en läkare där. Jag kände mig varken sedd eller hörd, säger hon. 

Rädslan ständigt närvarande
Carolina säger att graviditeten inte var hennes bästa period. Ett långdraget illamående som inte ville ge sig och sedan visade det sig att bebisen var tillväxthämmad och hon fick födas några veckor för tidigt. Dessutom var rädslan för att det inte skulle hålla hela vägen ständigt närvarande och hon berättade knappt för någon om sin graviditet, allt för att inte gå händelserna i förväg. Men i stort sett så gick allt fint och Lova har mått bra ända från dag ett. Om det blir fler barn, det är för tidigt att säga, men det finns ett embryo nedfruset från Carolina och Emil som tillsammans med akupunktur kan bli ett barn.

– Det är mer en existentiell fråga, tycker jag. Vi har skapat och frusit in ett ägg som kan bli en människa – vem är jag att slänga bort det då? Men jag orkar inte kämpa som jag gjorde sist utan blir det så blir det. Vi är jätteglada och tacksamma för Lova, säger hon och ler.

Av  Jessika Devert 

Akupunktur

Akupunktur är en kinesisk behandlingsform som funnits i många hundra år där man med hjälp av nålar försöker få energierna att flyta fritt för att få kroppen och alla dess funktioner i balans. Det finns en stark koppling mellan det reproduktiva systemet, känslorna och sinnet vilken kan störas under till exempel en IVF-behandling då det ofta är en källa till oro och stress. Akupunkturen kan hjälpa till att minimera stress och minska ångest och därmed ge bättre balans i kroppen. Man kan påbörja behandling med nålar när som helst under menstruations-cykeln och anpassa behandlingen till var man befinner sig i cykeln. 
Potentiella effekter:
En reglering av ägglossningen hos kvinnor som inte har någon.
Ökad blodgenomströmning i äggstockar och livmoderslemhinna.
Behandlingen verkar avslappnande, vilket reducerar mängden av stresshormoner i kroppen.
Avhjälpning av PCO- och PMS-symtom.
Smärtlindring som i samband med utplockning av ägg.

 

0

Växande intresse för att sluta röka med hjälp av akupunktur

Fakta

Siffrorna talar sitt tydliga språk men även om allt färre röker är det fortfarande många av de som gör det som vill sluta – särskilt i dessa tider. Metoderna är många, många går över till nikotintuggumin och plåster, vissa byter till snus och andra kör med e-cigaretter. Men det bästa är förstås att bli fri från beroendet – ett sätt är med hjälp av akupunktur.

De flesta av oss tänker väl på akupunktur som en högst fysisk behandling alltså något som behandlar kroppen snarare än psyket. Men akupunktören Eva-Marie Janelo förklarar att akupunktur även i viss mån kan påverka oss känslomässigt och mentalt.
– Men vi kan inte trolla, säger Eva-Marie som förtydligar att man måste vara motiverad för att det ska funka. Man måste helt enkelt vilja sluta röka.
– Det akupunkturen kan hjälpa till med är att lugna och lindra abstinensen, som man enligt Eva-Marie kan minska rejält med akupunktur.
– Det går att kapa abstinenstopparna så att man kommer förbi dem.

Örat har många akupunkturpunkter
Den sortens akupunktur som främst används när någon vill sluta röka kallas Nada-protokollet och omfattar fem punkter i örat. Det började användas i USA någon gång på 1970-talet, där det även används som komplement inom psykiatrin.
– Man tog fram det för att arbeta med drogproblematik, dels för att bli av med abstinens men det har också en lugnande effekt.
Akupunktören fokuserar då på öronen som har många akupunkturpunkter. Utöver den känslomässiga och mentala biten behandlas även bland annat levern. Att man behandlar levern är för att det är kroppens främsta reningsorgan.
– När man sätter en nål på den punkten, hjälper man levern att rensa gifter.
En annan punkt behandlar lungorna och stärker dem förklarar Eva-Marie.

LÄS OCKSÅ: Så här påverkar rökning nio olika kroppsdelar

”Frön” i örat hjälper vid abstinens
Abstinensen behandlas genom att akupunktören fäster så kallade frön på särskilda punkter i öronen som klienten själv kan trycka på när abstinens uppstår för att bryta den.
– Då kan de själva hjälpa sig i de lägen när det händer.
Abstinens är något som som regel ger med sig ganska snabbt och det är bara den första tiden som den ställer till det men det kan räcka för många för att åka dit igen.

Gedigen utbildning
Akupunktur är en tusenårig tradition inom TCM – traditionell kinesisk medicin, akupunktörer som är medlemmar i Svenska Akupunkturförbundet har minst tre års utbildning inom akupunktur och kinesisk medicin samt motsvarande 60 högskolepoäng i basmedicin.
– Går man till en medlem i Svenska Akupunkturförbundet är man garanterad att förbundet granskat deras utbildning.

Skiljer sig från akupunktur i smärtlindrande syfte
Inom vården är det idag vanligt att sjuksköterskor, sjukgymnaster eller barnmorskor använder sig av en förenklad form akupunktur i smärtlindrande syfte, något som blev godkänt 1984.
– Det är ganska många som jobbar med det.
Men den sortens akupunktur skiljer sig från den som kvalitetssäkrade medlemmar i Svenska Akupunktörförbundet ägnar sig åt. Den behandlingen är betydligt mer omfattande både när det kommer till vad som är möjligt att behandla men också när det gäller utbildning.

Dry needling sticker nålar i muskler
Utöver den har det på senare år tillkommit en metod som kallas ”dry needling”, där man sticker nålar in i muskler för att lösa upp triggerpunkter förklarar Eva-Marie som menar att det kan vara svårt för gemene man att skilja på de olika metoderna.

Behandlar vanligtvis i grupp
I vanliga fall brukar akupunktur i rökavvänjningssyfte ske i grupp men under rådande omständigheter väljer Eva-Marie att arbeta på ett annat sätt. Trycket har dessutom ökat då fler än vanligt vill sluta som en följd coronautbrottet.
– Man vet att covid-19 sätter sig på lungorna och slutar man röka i det här läget kan man hjälpa sig själv.
Hon begränsar sig numera till att behandla par eller familjemedlemmar tillsammans och undviker att ge gruppbehandlingar.

Resultatet beror på den egna viljan
Hur goda oddsen är för att lyckas, beror som sagt på den egna viljan och även om man valt att uppsöka en akupunktör och lägga pengar på att få hjälp är det ingen garanti för att man lyckas.
– Det finns de som tror att de räcker med akupunkturbehandlingen så kommer begäret automatiskt försvinna, så är det inte.
Därför är Eva-Marie noga med att förhöra sig om motivationen, hon brukar också rekommendera att man inledningsvis på egen hand minskar antalet cigaretter per dag till max fem.
– Därefter kan man sätta in akupunkturen, för att hjälpa till att sluta med de som är svårast. Det är så jag har valt att jobba då det är en privat behandling och klienterna betalar ur egen ficka.

Hur många lyckas då med målet att sluta med hjälp av akupunktur?
– I minst 50 procent av fallen lyckas behandlingen.
Och i de fall där det inte lyckas är det motivationen som brister menar Eva-Marie Janelo.

Av Nina Törmark

0

AKUPUNKTUR EFFEKTIVT MOT ÅNGEST OCH DEPRESSION

Publicerat i Kurera 14 april, 2014

Nu kan man se att akupunktur i kombination med terapeutiska samtal kan vara ett effektivt sätt att behandla patienter med stressrelaterad psykisk ohälsa. Det visar en avhandling vid Sahlgrenska akademin.

I sin avhandling har doktoranden Tina Arvidsdotter studerat 120 patienter mellan 22 och 55 år som sökt sig till två offentliga och två privata vårdcentraler i Västra Götaland för stressrelaterade hälsobesvär. I studien erbjöds patienterna behandling med akupunktur integrerat med samtal, utfört av en sjuksköterska. Det är väldokumenterat att akupunktur har en avslappnande effekt och kan fungera väl på stressrelaterade besvär.

Mindre ångest och depression
En uppföljning efter åtta veckor visade att patienterna som fick akupunktur integrerat med terapeutiska samtal hade mindre ångest och depression, ett större mentalt välbefinnande och bättre hantering av stress jämfört med patienter som erbjöds sedvanlig behandling. Omkring 50 procent av patienterna uppgav vid uppföljningen att metoden lett till minskad ångest, att jämföra med 10 procent bland de som fick sedvanlig behandling. Samma mönster visade sig för depression. Resultaten kvarstod även sex månader senare.

Av Emma V Larsson

0

”AKUPUNKTUR ÄR EN KICK FÖR VÄLMÅENDET”

Publicerat i Kurera 26 juli, 2013

För smärtlindring, läkning och avslappning. Akupunktur är populärt av många anledningar. Vi tog oss en pratstund med akupunktören Tobias Schön för att få veta mer.

Vad är akupunktur och vad är det bra för?
Det är en kinesisk läkekonst som går ut på att sätta tunna nålar på olika ställen på kroppen och genom detta lindra, förebygga eller läka olika sjukdomstillstånd. Akupunktur påverkar allmäntillståndet och ger kroppen jämnvikt i kroppens funktioner. Används främst vid olika typer av sjukdomstillstånd, där smärtbehandling är den vanligaste. Andra vanliga åkommor som akupunktur är populärt för är: stress, hormonella obalanser, mag/tarm besvär, inflammationer, med flera andra sjukdomstillstånd.

När upptäckte du själv akupunktur?
Jag upptäckte den komplementära medicinska världen när jag var 11 år. Jag var då med om en cykelolycka, blev påkörd bakifrån av en annan cyklist, föll framåt och fick styret in i ljumsken i hög fart. Var hos ortopeden ett flertal gånger utan de hittade något fel på mig, detta pågick under fyra månaders tid. Tillslut kunde jag varken gå eller sova. Fick söka nya behandlingsalternativ och blev rekommenderad till en mycket skicklig kinesiolog i Helsingborgsområdet. Det visade sig att jag hade fått en kraftig inre blödning och det skilde sex centimeter på mina ben. Inte konstigt att smärtan var påtaglig! Hela min kropp var ur balans men han fick snabbt fart på den och jag är honom evigt tacksam idag. Han är också min inspiration till varför jag började studera kinesisk medicin och innan min flytt till Stockholm så hade vi ett nära samarbete tillsammans.
Själva akupunkturen kom jag i kontakt med första gången när jag var 22 år. Jag läste då barn- och idrottspsykologi och en god vän tyckte jag skulle följa med honom på en lektion då han trodde det skulle passa mig. Han hade rätt, en lektion räckte, sedan var jag fast. Jag hoppade av psykologin och in i en ny spännande värld.

Är det något för alla?
Ingenting kan passa alla. Men jag tycker att man ska testa det om man är nyfiken, har möjligheten eller har en åkomma som man inte får bukt på, behandlingen i sig är mycket avslappnande. Det finns ytterst få bieffekter med akupunkturen, vanligaste bieffekten är blåmärke. Vet också att akupunkturförbundet under alla sina år inte har fått in ett enda fall med en rapporterad skada. Så risken att skadas under en behandling existerar knappt. Är man gravid och det gått mindre än tre månader ber jag er avstå från akupunktur och detta gäller i princip alla behandlingsmetoder. Däremot om du har svårt att bli gravid kan jag varmt rekommendera akupunktur, men kolla först med din terapeut att de är insatta i den typen av behandling.

Kan man testa det, utan att ha något direkt besvär?
Absolut. Många av mina klienter kommer enbart för att få slappna av och för de tycker om känslan som uppstår i kroppen under en behandling. Akupunktur är många gånger en kick för välmåendet.

Av Emma V Larsson

X