Akupunktur gav dem lilla Lova

Kurera 14 oktober, 2020

Efter fem försök att bli gravida med IVF började Carolina och Emil att fundera på om de skulle ge upp hoppet om ett eget barn. Men så kom hjälp från ett helt oväntat håll. Akupunktur parallellt med hormonbehandlingarna skapade miraklet som heter Lova och idag är fem månader gammal.

Carolina Mena beskriver sig själv som ”inte så knusslig” och det stämmer väl med hennes raka sätt att berätta sin historia. Detta hade kunnat vara en väldigt sorglig och svår berättelse om ofrivillig barnlöshet, missfall, hormonbehandlingar och misslyckade IVF-försök, men Carolina berättar sakligt hur det gick till. Att hon idag sitter med dottern Lova på armen hjälper förstås, men det känns ändå inte som om att resan till att bli förälder har varit svår, även om paret fått gå igenom mer än de flesta. 

Carolina och Emil träffades på en fest och blev ihop. De flyttade ihop, förlovade sig, köpte hus och gifte sig. Sedan vill de ta nästa steg och skaffa barn – men då blev det tvärstopp och trots IVF-behandlingar så blev det ingen bebis.

– Det är klart att det var jobbigt när det aldrig tog sig, trots att vi gjorde tre IVF-försök via landstinget och sedan ytterligare fler via privatklinik. Det som var mest jobbigt var att befinna sig i den här bubblan. Att göra IVF är ett projekt och det kändes som att jag bara väntade på att livet skulle börja, på något sätt. Jag kände liksom inget, var aldrig riktigt glad och aldrig riktigt ledsen, berättar Carolina. 

När de tre landstingsförsöken var förbrukade funderade de på om de skulle fortsätta via privatklinik, överväga adoption eller helt enkelt finna sig i att det inte skulle bli några barn. 

– Det hade kunnat gå av sig själv för de hittade inga fel på någon av oss. Det bara är så ibland, det funkar bara inte, säger hon. 

Fler försök
Men så valde de att göra fler försök på privatklinik. De två första misslyckades och humöret sjönk. De började fundera på om det varit rätt beslut att gå till just den kliniken och de tappade hoppet lite. Ungefär samtidigt fick Emil kontakt med en akupunktör som erbjöd sig att försöka hjälpa Carolina med behandlingar under hormonbehandlingen och äggplockningen. De bestämde sig för att ändå prova en tredje gång – nu med akupunkturbehandling för Carolina under hela hormonstimuleringen: Och hon märkte i kroppen att något var på gång. 

– Jag såg att den mörka randen som man får på magen plötsligt blev mörkare och det beror på hormoner, så något hände då det var tydligt, säger Carolina.

De befruktade två ägg på kliniken som sattes tillbaka i livmodern. 

– Så fick jag en blödning i vecka åtta och då trodde jag, än en gång, att det var kört. Jag hade ju fått missfall flera gånger innan så jag var väl något beredd, även om det alltid är jobbigt. Men samtidigt hade jag hela tiden ett starkt illamående och det gick inte över. När vi kom in på ett akut ultraljud så visade det sig att det fanns ett hjärtljud. Antagligen var det en kvar därinne, säger hon och ler. 

Förutom själva akupunkturbehandlingen så tyckte också Carolina att det var skönt att gå till någon som inte var inbegripen i vården och som kunde bidra med en ny infallsvinkel på deras barnlöshet. För det hon saknade allra mest vid alla kontakter med vården var att verkligen bli sedd. 

– Det kändes lite som en löpande band – princip. En gång träffade vi den läkare som gjorde vår vårdplan, men sedan var det bara sjuksköterskor. De kan inte svara på allt som en läkare kan och därför blev det lite konstiga möten där vi hade frågor som de inte kunde svara på för att det inte fanns en läkare där. Jag kände mig varken sedd eller hörd, säger hon. 

Rädslan ständigt närvarande
Carolina säger att graviditeten inte var hennes bästa period. Ett långdraget illamående som inte ville ge sig och sedan visade det sig att bebisen var tillväxthämmad och hon fick födas några veckor för tidigt. Dessutom var rädslan för att det inte skulle hålla hela vägen ständigt närvarande och hon berättade knappt för någon om sin graviditet, allt för att inte gå händelserna i förväg. Men i stort sett så gick allt fint och Lova har mått bra ända från dag ett. Om det blir fler barn, det är för tidigt att säga, men det finns ett embryo nedfruset från Carolina och Emil som tillsammans med akupunktur kan bli ett barn.

– Det är mer en existentiell fråga, tycker jag. Vi har skapat och frusit in ett ägg som kan bli en människa – vem är jag att slänga bort det då? Men jag orkar inte kämpa som jag gjorde sist utan blir det så blir det. Vi är jätteglada och tacksamma för Lova, säger hon och ler.

Av  Jessika Devert 

Akupunktur

Akupunktur är en kinesisk behandlingsform som funnits i många hundra år där man med hjälp av nålar försöker få energierna att flyta fritt för att få kroppen och alla dess funktioner i balans. Det finns en stark koppling mellan det reproduktiva systemet, känslorna och sinnet vilken kan störas under till exempel en IVF-behandling då det ofta är en källa till oro och stress. Akupunkturen kan hjälpa till att minimera stress och minska ångest och därmed ge bättre balans i kroppen. Man kan påbörja behandling med nålar när som helst under menstruations-cykeln och anpassa behandlingen till var man befinner sig i cykeln. 
Potentiella effekter:
En reglering av ägglossningen hos kvinnor som inte har någon.
Ökad blodgenomströmning i äggstockar och livmoderslemhinna.
Behandlingen verkar avslappnande, vilket reducerar mängden av stresshormoner i kroppen.
Avhjälpning av PCO- och PMS-symtom.
Smärtlindring som i samband med utplockning av ägg.

 

Aktuella inlägg

Lämna en kommentar till artikeln

X